Gulvvarme

Gulvvarme giver normalt en jævn og behagelig temperatur, fordi hele gulvet bruges som radiator. Med gulvvarme er det muligt at arbejde med lavere fremløbstemperaturer, end det er med radiatoranlæg. Det er en stor fordel, hvis du har varmepumpe eller solvarme, som arbejder mest økonomisk ved lave temperaturer.

Skal du have renoveret et mindre rum med meget lidt plads i højden, kan du få et gulvvarmesystem, som ikke er højere end ca. 30 mm.

Du styrer gulvvarmen ved hjælp af en termostat, der åbner/lukker en ventil til rørene i hvert enkelt rum. På den måde styrer du også fremløbstemperaturen.

Hvilke gulve egner sig bedst til gulvvarme …

Hvis huset er velisoleret, kan især stengulve føles kolde, fordi gulvoverfladen ikke behøver at være mere end f.eks. 23o for at du kan varme rummet op til 21o. Men 23o vil føles koldt, hvis du ikke har sko på. Hvis du så skruer op for fremløbstemperaturen til gulvvarmen, kan du få en behagelig gulvtemperatur, men så bliver rumtemperaturen måske 25-26o, hvilket de fleste vil synes er ubehageligt – og ikke særlig økonomisk.

Du skal derfor tænke på, hvilke gulve du vil have eller har i de forskellige rum, når du vælger gulvvarme. Hvis du har stenmaterialer, skal overfladetemperaturen være over 27o for at føles behagelig, hvorimod du kan nøjes med 21o, hvis du har tæpper og 23o, hvis du har trægulve eller kork.

Du kan få gulvvarmeanlæg i 2 udgaver: Tung og let gulvvarme.

Tung gulvvarme

Ved tung gulvvarme er varmeslangerne indstøbt i et betonlag på omkring 8-10 cm. Betonen kan du male/lakere, eller du kan beklæde det med klinker, træ, tæpper og lignende. Rummet vil være længere tid om at blive varmet op og nedkølet pga. den store betonmasse, som skal opvarmes. Derfor er  f.eks. sommerhuse, som ofte kun besøges i nogle få dage af gangen, derfor ikke så velegnede til tung gulvvarme.

Bruger du solvarme til opvarmning, er tung gulvvarme en fordel, da gulvet fungerer som et stort lager, hvor solvarmen kan afleveres til om dagen, og som så kan hentes frem om natten eller næste dag.

Let gulvvarme

Let gulvvarme betyder, at gulvvarmeslanger lægges i aluminiums-varmefordelingplader direkte under et trægulv. Rumtemperaturen bliver derfor hurtigere at regulere, men der er ikke noget oplagret gulvvarme i konstruktionen.

Hvis du gerne vil have gulvvarme under en træoverflade, skal du høre trægulvleverandørens anbefalinger om maksimale fremløbstemperaturer, da for høje temperaturer kan ødelægge laminatgulve.

Kontakt Vejle VVS & Økobyg her, hvis du vil have et uforpligtende tilbud på gulvvarme i dit hus.

Comments are closed