Pumper

Alle varmeanlæg er forsynet med en eller flere pumper. De fleste pumper kører døgnet rundt – og året rundt, hvilket giver 8760 timer om året. Så selv om en pumpe ikke bruger mere end en gammeldags glødepære, så kan det betyde et stort årligt elforbrug til pumpedrift.

Gamle pumper er manuelt regulerede og har normalt 2 eller 3 faste trin, hvor de pumper med en bestemt hastighed uanset forbruget i varmeanlægget. Elektronisk regulerede pumper tilpasser pumpeydelsen efter forbruget, dvs efter hvor mange radiatorventiler, der er åbne eller lukkede.

Sparer energi

Et hus på 150 m2 kan spare op til 500 KWh om året ved at udskifte den gamle cirkulationspumpe med en ny A-pumpe – så investeringen er typisk tjent hjem på 2-3 år.

Du kan også spare energi ved at udskifte pumpen til gulvvarme til en A-pumpe, fordi den kører med et konstant tryk i forhold til antallet af åbne gulvkredse. Styringen til gulvvarmen bør herudover være udformet, så pumpen helt stopper, hvis alle gulvvarmekredse lukker.

Hvis du har cirkulation på det varme brugsvand, kan du i de fleste tilfælde også spare energi ved at skifte til en elektronisk reguleret A-pumpe.

Kontakt Vejle VVS & Økobyg for at få et indblik i, hvilken betydning pumpen har for dig og varmen i din bolig. Du kan også få et uforpligtende tilbud på udskiftning af pumpen og andre vvs arbejder.

Comments are closed