Radiatorer

Radiatorer giver en hurtig temperaturregulering og kan f.eks. i baderum supplere gulvvarme.

Hvis du skal renovere dit hus eller et enkelt rum, vil radiatorer normalt være den billigste løsning, for hvis du vælger gulvvarme, skal du have gulvet hugget op. Radiatorer findes i mange udformninger f.eks. som håndklædetørrer på badeværelset eller som en fancy designradiator.

Radiator-termostater

De fleste radiatorer monteres med en fremløbstermostat, som måler temperaturen omkring termostaten og lukker ned for varmetilførslen, når den indstillede temperatur er nået. Termostaterne har typisk et indstillingsområde fra 5o til 28o.

Ud over en central styring af fremløbstemperaturen bør hver enkelt radiator også have sin egen termostat.

Store fordele ved radiator-termostater

Den store fordel ved en radiator-termostat er, at når den registrerer gratis varme som solindfald, mange mennesker i et rum osv., så lukker den automatisk ned for varmetilførslen. En radiator med fremløbstermostat kan derfor godt være helt kold, fordi rummet har opnået den ønskede temperatur. I rum med flere radiatorer, bør du stille termostaterne til samme temperatur.

Returtermostater registrerer temperaturen på det vand, der gennemstrømmer ventilen. Den lukker ned, hvis temperaturen bliver for varm i forhold til det indstillede. Disse ventiler anvendes hovedsagligt ved fjernvarmeanlæg, hvor man gerne vil holde så lav en returtemperatur til værket som muligt (for ikke at få strafafgift ved for lidt afkøling). Temperaturindstillingsområdet ligger fra 10o til 50oLæs mere om strafafgift her …

De nyeste Danfoss radiator-termostater

Danfoss har lanceret en elektronisk fremløbstermostat, som er mere nøjagtig end den gamle mekanisk virkende radiatorventil. Den hedder Living Eco eller Living Connect og er i stand til at sænke temperaturen i bestemte tidsperioder over ugen eller i en ferieperiode. Desuden vil den lukke ned ved pludselige temperaturfald, som f.eks. når et vindue åbnes.

Living Eco-modellen monteres og styres på hver enkelt radiator, hvorimod Living Connect styres centralt fra en boks, der kan styre op til 20 termostater.

Kontakt Vejle VVS & Økobyg for at høre nærmere om de forskellige radiator-termostater, som du har mulighed for at få.

Comments are closed